Bezoek aan vluchtelingen kamp Ter Apel

doel bezoek: advies en voor zover mogelijk helpen

Na een lange reis van bijna 4.5 uur komen we aan in Ter Apel om te kijken hoe het gaat met de vluchtelingen.

We hebben kunnen constateren dat de diverse organisaties die hulp hebben geboden afgelopen week degelijk invloed hebben gehad op de veiligheid en gezondheid van de vluchtelingen. Het is niet ideaal maar er zijn echt bergen verplaatst om dit mogelijk te maken.

Zo zijn de dixies die door de gemeente zijn geleverd soort van afgelosten omdat deze niet werden gereinigd door de gemeente en onhygienisch overvol waren.

In de plaats hiervoor zijn er dixies van betere kwaliteit geplaatst die netjes iedere dag werden geleegd en schoongemaakt. En dit was inderdaad te merken.

Watervoorziening was geregeld via een tuinslang vanuit het bewakingskantoortje van de COA. Hoewel hier nog wel problemen zouden kunnen ontstaan met besmetting van drinkwater via de kraan als deze ook gebruikt wordt na het wassen van handen bij toiletbezoek.

Hieraan valt nog weinig te doen. We hebben aangeraden om zoveel mogelijk de kranen gedurende de dag te wassen met desinfecterende zeep.

We hebben de aanwezige dokter maar eventjes gesproken, die was zo druk met het zien van patienten. Het is ons opgevallen na enkele gesprekken met de aanwezige asielzoekers, dat velen al hele lange tijd geen arts meer hebben gezien, sommigen kampten met gezondheidsproblemen en hadden medicijnen nodig. Ook waren ze bang dat hun wat zou overkomen waardoor ze een arts nodig zouden hebben omdat ze hier geen aanspraak op konden doen. De diensten van een dokter waren dus duidelijk hard nodig.

Laatste advies was ter voorkoming van diaree, het gebruik van latex handschoenen bij het bereiden van voedsel. En regelmatig wassen van handen met waterloos zeep.

Verder is er s’nachts wel een EHBOer aanwezig en is er voldoende materiaal om kleine noodgevallen te verhelpen op dit punt. We hebben een emergency pack achter gelaten met reanimatiekit.

De dokter  is echt super bezig geweest om op een humane wijze zorg te leveren conform de rechten van het mens, iets waar de Nederlanse staat helaas in gebreke is geweest.

Een volgend bezoek staat geplanned op zaterdag 25 mei 2012.

Rudolf

Stichting Humanity4all – Werkgroep Streetmedics Nederland

Tags: , , ,

One Response to “Bezoek aan vluchtelingen kamp Ter Apel”